Om de historie van de Thetissprint goed te begrijpen moeten we verder teruggaan dan 1969, het jaar dat de eerste Thetissprint werd georganiseerd. Hiervoor gaan we terug naar het begin der tijden. Volgens de oude Grieken dan.

Thetis, niet te verwarren met Thetys (haar grootmoeder) was een Griekse godin. Ze was één van de vijftig Nereïden. Haar vader, u raadt het al, was de god Nereus. U begrijpt dat deze namen niet zomaar ergens vandaan komen. Nereus was de god van de zee en werd geprezen voor zijn wijsheid, zijn gave van voorspelling en het vermogen om verschillende vormen aan te nemen. Deze verschillende vormen zien we hedendaags nog steeds terug in de verschillende takken van Nereus als vereniging. Samen met de Oceanide Doris, tevens een godin van de zee, vaderde Nereus vijftig dochters, de bovengenoemde Nereïden. Voortkomend uit twee belangrijke goden van water was het natuurlijk evident dat ook Thetis een godin zou worden.

Thetis was niet zomaar een Nereïd, ze werd vaak gezien als de leidster van de Nereïden wanneer zij een taak moesten volbrengen. Daarnaast werd Thetis geliefd door zowel oppergod Zeus als ook door Poseidon, de god van de zee.

Het is dan ook niet gek dat de oorspronkelijke studenten roeivereniging THETIS deze naam draagt. Net als Nereus is zij begonnen als dochtervereniging van het toen nog gescheiden A.S.C./A.V.S.V.
Toen het A.V.S.V. zich afscheidde van het A.S.C. in 1933 namen de vrouwen van Nereus daar een voorbeeld aan. Op 27 september 1933 richt mejuffrouw Schuringa het damesdispuut Thetis op.
In 1969 splitste ook Nereus zich af van het A.S.C..
Een jaar later vindt de fusie tussen Nereus en Thetis plaats. Vader en dochter uit de griekse mythologie waren hiermee weer herenigd.

In deze tijd ging het zo goed met de vrouwen van Thetis (zelfs beter dan de mannen van Nereus) dat zij een gouden medaille weten te behalen op het EK van ’73!

Thetis als aparte vereniging bestaat dan niet meer, maar nog altijd kent Nereus haar ThetisSprint Commissie. Deze commissie organiseert jaarlijks de welbekende ThetisSprint. Deze sprintwedstrijd wordt al sinds 1969 gehouden, en zal dit jaar op 3 juni 2022 voor de 52e keer plaatsvinden op de Bosbaan te Amstelveen.